Seminar


Mednarodni seminar

MEDNARODNI SEMINAR ZA POUČEVANJE PETJA OTROK V PRED IN MUTACIJSKEM OBDOBJU

16. 3.–18. 3. 2017, Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Organizator: Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana, www.glasbenamatica.si

Rok za prijave: 31. 1. 2017

S prijavo se udeleženec oz. javni zavod zavezuje, da bo poravnal kotizacijo po prejemu računa.

 

 


Opis seminarja:
Mednarodni seminar je namenjen aktivni predstavitvi ter osveščanju javnosti na področju izobraževanja otrok v pred in mutacijskem obdobju. V zadnjih letih se strokovna javnost nenehno sooča z novimi izzivi uporabe vokalnih tehnik in to še posebej izrazito pri pevskem vodenju otrok v otroških in mladinskih pevskih zborih, manjših vokalnih sestavih, kakor tudi solistično.

Mnenja glasbenih strokovnjakov in tudi zdravniške stroke se pri poučevanju otrok v njihovem občutljivem obdobju pogosto razhajajo, izjemno redko pa je slovenskim glasbenim strokovnjakom na tem področju ponujeno strokovno izobraževanje ter izpopolnjevanje.

Glasbena matica Ljubljana bo prav zato prvič pripravila mednarodni simpozij in javno predstavitev vokalnih tehnik in izobraževanja mladih pevcev v okviru svoje redne dejavnosti s pevskim solisti iz projektnega opernega zbora Hobit.

Tridnevni mednarodni seminar bo vseboval teoretski del, na katerem bodo svoja dognanja in raziskave predstavili ugledni strokovnjaki s področja glasbenega izobraževanja, medicinske stroke in zborovodstva, ter praktični del z demonstracijami vokalnih tehnik. Z izbranimi solisti bosta predstavitev vodili gostji iz tujine s pedagoškimi izkušnjami pri svetovno znanih ansamblih. Na okrogli mizi mednarodnega seminarja bodo ugledni strokovnjaki predstavili svoja videnja in pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja pri pevskem izobraževanju otrok.

Ciljno občinstvo:
Seminar je namenjen slovenskim glasbenim pedagogom, zborovodjem in vsem pevskim pedagogom, ki se ukvarjajo s pevskim izobraževanjem otrok.

Predavatelji:

Profesorica petja in zborovskega dirigiranja MONIKA HOSP iz Avstrije poučuje vokalno tehniko mlade pevce stare med 11 in 14 let v svetovno znanem zboru Dunajski dečki. Bogate izkušnje si je pridobila s poučevanjem otrok od tretjega do enajstega leta na zborovski šoli Chorschule Nano Titano. V okviru omenjene glasbene šole je imela tudi svoj pevski razred, namenjen izobraževanju petja otrok od enajstega leta do zrelega oblikovanja glasov. (Predavanje bo potekalo v nemškem jeziku s prevajanjem v slovenščino).

SNEŽANA NENA BRZAKOVIĆ je študirala petje na Akademiji za glasbo v Beogradu in se kmalu uveljavila kot mednarodno priznana pevka. Med leti 1998 in 2007 se je izpopolnjevala na Univerzi za glasbo Hanns Eisler v Berlinu na oddelkih za petje in pedagoško prakso. Kot mednarodno priznana pevska pedagoginja je postala gostujoča profesorica v številnih glasbenih akademijah po Evropi (Litva, Poljska, Slovenija, Srbija). Od 2017 je docent petja na mednarodnem opernem seminarju v okviru Oper Oder-Spree v Nemčiji, od leta 2015 pa je angažirana kot pevska pedagoginja v državni operi v Berlinu. (Predavanje bo potekalo v srbskem jeziku s prevajanjem v slovenščino.)

ALENKA PODBOJ je leta 2011 zaključila usposabljanje za Willemsove učitelje glasbe in prejela Pedagoško diplomo Willems. Sedaj dela na GCEW kot učiteljica klavirja in skupinskega pouka.

IRENA HOČEVAR BOLTEŽAR, specialistka otorinolaringologinja, je zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in že vrsto let dejavno sodeluje pri osveščanju in izobraževanju pevskih pedagogov.

Profesorica glasbe MARINA BIZJAK pripravlja doktorski disertacijo na temo Vokalna tehnika v adolescenci in bo predstavila svoja najbolj aktualna spoznanja in dognanja na tem področju.


Prijavnica

Študijski sestav za pevske demonstracije:
Pri demonstracijah pouka petja bodo sodelovali otroci projektnega opernega zbora Glasbene matice, ki so bili letos na avdicijah izbrani za sodelovanje v mladinski operi Hobit. Osemdesetčlanski pevski sestav otrok v starosti 9 do 16 let vodi Irma Močnik, vokalno tehniko poučuje Tanja Rupnik.

 

Urnik:

Četrtek, 16. 3. 2017

Ljubljana, dvorana Kulturnega centra Schellenburg (vhod: Slovenska cesta 23)

15.00–20.00    Individualne ure s pevci iz opernega zbora Hobit pod vodstvom Snežane Nene Brzaković

 

Petek, 17. 3. 2017

Ljubljana, dvorana Kulturnega centra Schellenburg

 

10.00–12.00    Individualne ure s pevci iz opernega zbora Hobit pod vodstvom Snežane Nene Brzaković

Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana (vhod: Gosposka ulica 8)

15.00–17.00    Individualne ure s pevci iz opernega zbora Hobit pod vodstvom Snežane Nene Brzaković

17.00–19.00    Individualne ure s pevci iz opernega zbora Hobit pod vodstvom Monike Hosp

 

MEDNARODNI SIMPOZIJ:

POUČEVANJE PETJA V OBDOBJU PRED IN MED MUTACIJO (1. del)


Ljubljana, dvorana Kulturnega centra Schellenburg

16.00–19.00    Irena Hočevar Boltežar: Glasilke v razvojnem obdobju – izzivi poučevanja petja

Marina Bizjak: Vokalna tehnika v adolescenci (predstavitev raziskave v okviru doktorskega študija

Snežana Nena Brzaković: Predavanje »Tehnika dihanja« in demonstracija pouka petja z izbranimi pevci  opernega zbora Hobit

 

Sobota, 18. 3. 2017

MEDNARODNI SIMPOZIJ:

POUČEVANJE PETJA V OBDOBJU PRED IN MED MUTACIJO (2. del)

Ljubljana, dvorana Kulturnega centra Schellenburg

10.00–10.45    Monika Hosp: Primeri dobre prakse in demonstracija pouka z izbranimi pevci  opernega zbora Hobit

11.00–11.45    Alenka Podboj: Primeri dobre prakse: Celostna glasbena vzgoja kot
priprava na uspešno pevsko udejstvovanje

12.00–13.30    Okrogla miza o pevskem izobraževanju otrok v Sloveniji – poti in stranpoti

Moderatorka: Tina Bohak

Udeleženci okrogle mize: Edita Garčević Koželj, Katja Gruber, Tomaž Pirnat, Theresa  Podlogar, Valentina Ugovšek, Tadeja Vulc

PEVSKE DEMONSTRACIJE
Ljubljana, dvorana Kulturnega centra Schellenburg
15.00–18.00    Individualne ure s pevci opernega zbora Hobit pod vodstvom Monike Hosp