Glasovni preizkus


Glasovni preizkus za Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana

4. januar 2023, ob 16:30
Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce k sodelovanju pri izvedbi scenske kantate s poezijo in plesom Svetloba mladoletja. Pri izvedbi bodo sodelovali pevci solisti, mladi zborovski pevci, plesalci in komorni instrumentalni ansambel pod vodstvom dirigentke Irme Močnik. K sodelovanju vabimo zborovske pevce, stare od 12 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovni preizkus, ki bo potekal 4. januarja 2023 na Glasbeni matici v Ljubljani in ga bosta vodili zborovodkinja Irma Močnik ter pevska pedagoginja Tanja Rupnik.

Avtorja pesmi: Tone Pavček, Marko Pavček
Avtor glasbe: Damijan Močnik

Solo pevci in Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Komorni instrumentalni ansambel
Plesalci sodobnega plesa
Režija: Andrej Jus
Dirigentka: Irma Močnik

 

Predstava SVETLOBA MLADOLETJA je ustvarjena z mislijo na vas mlade, ki iščete in gradite svojo identiteto ter se posledično dotikate drugih identitet. Pri tem prihaja do različnih trkov s samim seboj, s svojimi predstavami o sebi in svetu, predvsem pa s simpatičnimi osebami nasprotnega spola, s katerimi stopate v različne načine interakcije. Jaz? Ti? Midva? Drug z drugim? Drug za drugega? Drug mimo drugega? …

Poetika večnega Toneta Pavčka in sveže uglasbitve Damijana Močnika kar kličejo k dramaturgiji, večplastnem performansu in doživljanju čustev skozi različne umetniške izraznosti. Dirigentka Irma Močnik je z izborom Pavčkove poezije, ki jo je nanizala med stavke istoimenske kantate Damijana Močnika, ustvarjene leta 2003, sestavila zgodbo življenja, razmišljanja in čustvovanja večine današnjih srednješolcev. Skladatelj že napisanim vokalnim partom za mladinski zbor dodaja še nove uglasbitve poezije za soliste kot samospeve ali duete, celoto pa dopolni še z inštrumentalnimi komentarji. Tako bomo v enem glasbeno scenskem delu slišali ves tehten Pavčkov mladinski opus, doživeli pa tudi vokalno inštrumentalno in inštrumentalno glasbo najrazličnejših žanrov, odetih v tipičen Močnikov glasbeno izrazni slog. Če se skladateljeva mladinska opera Všeč si mi dotika različnih svetov, kultur, glasb sveta, pa se v tem delu omejimo bolj na našo slovensko (tudi evropsko in svetovljansko) sedanjost in raznolikosti v njeni glasbeni, pevski, poetični in plesni govorici. Ni odveč poudariti, da bodo vsi izvajalci predstavniki mlade generacije, v projektu pa se bodo tako povezale tudi različne izobraževalne in kulturno-umetniške inštitucije, ki podpirajo razvoj mladih.

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Ljubljana se je uveljavil kot sestav, ki primarno nastopa v operah za mlade in je za izvedbo tovrstne literature postal stalni partner Cankarjevega doma. Sodeluje tudi v koncertnih in opernih programih Slovenske filharmonije, SNG Opera in balet Ljubljana, Festivala Ljubljana in Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Visoko raven poustvarjanja mladi pevci dosegajo pod skrbnim vodstvom umetniške ekipe, ki jo sestavljajo glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zbor je v zadnjih letih nastopil v operah Deček, ki je prehitro rasel (G. C. Menotti), Tosca (G. Puccini), Snežna kraljica (M. King), Všeč si mi (D. Močnik), Hobit (D. Burry), Brundibar (H. Krasa), Kaznovana radovednost (P. Šivic), v glasbeni predstavi Kraljestvo glasbe (T. Vulc) in v baletu Pojavitev/Izginotje (Balet iz Marseilla in ICK Amsterdam).


PRIPRAVE IN NASTOPI

Redne pevske vaje:
4. 1.–19. 4. 2023 in 6. 9.–4. 10. 2023
Sreda, 16.30–18.00, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Intenzivne pevske vaje:
13.–15. 1. 2023, Center šolskih in obšolskih dejavnosti, Dom Čebelica, Velika Loka

Režijske vaje: termini bodo določeni naknadno, potekali bodo od marca dalje, intenzivneje pa neposredno pred premiero.

Predstave: 25. 4. , 5. 10., 6. 10. 2023, Slovenska filharmonija

 

ŠOLNINA

Šolnina za obiskovanje pevskih in režijskih vaj, ki jih bodo vodili glasbeni in gledališki ustvarjalci: režiser Andrej Jus, dirigentka Irma Močnik, pevska pedagoginja Tanja Rupnik, korepetitorka Metoda Kink idr.

Za redne pevske in režijske vaje se plača šolnina 25 EUR/mesec. Za intenzivne pevske vaje, ki bodo potekale v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Veliki Loki, pa se za nastanitev in prehrano plača 60 EUR.

 

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si