Avdicija


Glasovni preizkus za glasbeno predstavo Gal v galeriji

8. september 2022, ob 17:00
Ljubljana, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana


Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce k sodelovanju pri izvedbi glasbene predstave GAL V GALERIJI, pesnice Svetlane Makarovič in skladateljice Tadeje Vulc. Pri predstavi bo sodeloval Otroški pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Tadeje Kreča. K sodelovanju vabimo mlade pevce, stare od 8 do 12 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

 

Vabljeni na glasovni preizkus, ki bo potekal 8. septembra 2022, ob 17.00, v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani. Glasovni preizkus bo vodila zborovodkinja Tadeja Kreča.

Rok za prijave: 4. 9. 2022 preko e-prijavnice na spletni strani Glasbene matice ali neposredno na naslov tajnik@glasbenamatica.si

 

PRIPRAVE IN NASTOPI

Redne pevske vaje:
September 2022 – marec 2023
Četrtek, 17.00 – 18.30, Ljubljana, Vegova ulica 5, Glasbena matica, Lajovčeva dvorana

Dodatne koreografske in režijske vaje: natančen urnik bo objavljen naknadno

Predstave: marec 2023, Cankarjev dom, Štihova dvorana

Cena za sodelovanje pri projektu: 25 EUR / mesec

INFORMACIJE

Glasbena matica Ljubljana
Vegova ulica 5, 1000 Ljubljana
Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si
01 421 05 93 in 051 359 313
www.glasbenamatica.si


GAL V GALERIJI je glasbena pravljica, ki je nastala po istoimenski knjigi pisateljice Svetlane Makarovič. Predstava bo otrokom približala galerijsko dejavnost in jim vzbudila zanimanje za različne zvrsti likovne umetnosti. Skladateljica Tadeja Vulc je pesmi uglasbila za otroški zbor in komorni instrumentalni ansambel. Zgodba pripoveduje o škratu Galu, ki se po večstoletnem spanju zbudi v sedanjost, se začudi nad spremembami v svetu, potem pa svoje novo domovanje najde v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer na stenah visijo umetnine, na katere se kar dobro spozna in jih otrokom rade volje predstavi. Vse slike, pred katerimi se Gal ustavi in o njih glasno razmišlja, so likovni eksponati Narodne galerije, ki jih bodo otroci spoznali ob pesmi in glasbi.

Glasbena matica je v zadnjih letih poskrbela za hitro kakovostno rast svojih otroških in mladinskih zborov pod vodstvom umetniške ekipe, ki jo vodita zborovodkinji Irma Močnik in Tadeja Kreča. Zbori so v kratkem obdobju tudi z intenzivnim poukom vokalne tehnike (Tanja Rupnik) dosegli raven, ki jim omogoča sodelovanje pri umetniško in produkcijsko zahtevnejših glasbeno-scenskih projektih.

Med letoma 2014 in 2022 smo uprizorili devet glasbenih predstav za otroke: Kaznovana radovednost (P. Šivic), Brundibar (H. Krasa), Hobit (D. Burry), Všeč si mi (D. Močnik), Snežna kraljica (M. King),  Afriški živalski raj (A. J. Kropivšek), Deček, ki je prehitro rasel (G. C. Menotti), Iz trebuha anakonde (B. Glavina) in Kraljestvo glasbe (T. Vulc). Na prvo mesto postavljamo skrb za individualni pevski razvoj naših mladih pevcev in njihovo celostno osebnostno rast preko glasbeno-gledališke umetnosti.

Strokovno umetniško vodstvo sestavljajo uveljavljeni glasbeni in gledališki ustvarjalci. Zaradi visoke ravni poustvarjanja se predstave že nekaj let uvrščajo v redni program Cankarjevega doma. Otroški in mladinski zbor sodelujeta tudi pri produkciji SNG Opera in balet Ljubljana, na koncertih Slovenske filharmonije in Festivala Ljubljana.